Всесвітній день здоров’я
Всесвітній день здоров’я 2015 р .: Безпека харчових продуктів
Історія питання
Небезпечні харчові продукти пов’язані зі смертю приблизно 2 мільйонів чоловік щорічно, головним чином дітей. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більш 200 захворювань, від діареї до раку.
Постійно виникають нові загрози безпеки харчових продуктів. Зміни в технології виробництва харчової продукції, в розподілі та споживанні; зміни навколишнього середовища; нові і знову виникаючі патогени; бактеріальна резистентність – всі ці фактори створюють проблеми для національних систем безпеки харчових продуктів. Активізація пересування населення і торгівлі підсилюють імовірність міжнародного поширення небезпечних продуктів.
П’ять принципів безпеки харчових продуктів
Безпека харчових продуктів – це спільна відповідальність. Безпека повинна бути забезпечена на всьому протязі ланцюга виробництва харчових продуктів, починаючи від фермерів і виробників і закінчуючи продавцями і споживачами. Наприклад, в публікації ВООЗ “П’ять найважливіших принципів безпечного харчування” дається практичне керівництво для продавців і споживачів в області обробки та підготовки продуктів харчування:
Принцип 1: Зберігайте продукти в чистоті.
Принцип 2: Відокремлюйте сирі продукти від продуктів, які зазнали тепловій обробці.
Принцип 3: Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці.
Принцип 4: Теплова обробка проводиться при необхідній температурі.
Принцип 5: Користуйтеся безпечною водою і безпечними сирими продуктами.